Просперираща държава без модерна армия няма. Това бяха първите думи на

...
Просперираща държава без модерна армия няма. Това бяха първите думи на
Коментари Харесай

Служебният министър на отбраната ще работи за още 8 изтребителя F-16 и машини за пехотата -

Просперираща страна без съвременна армия няма. Това бяха първите думи на служебния министър на защитата Димитър Стоянов. Той разгласи модернизацията на армията за собствен главен приоритет. Ще се работи по подготовката на плана за придодбиването на втория транш изтребители F-16 и намирането на решение за спрения план придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски.

Стоянов сподели, че екипът му ще продължи и работата по правенето на проект стратегия за модернизацията на армията, в който да бъдат написани съответните планове.

За първият от трите съществени плана - за нови кораби за Военноморски сили Стоянов сподели, че този и идващият месец ще бъдат подписани контракти за пазаруване на въоръжение. 

Съединени американски щати към този момент изпратиха предлагането си за вторите 8 многоцелеви изтребителя и България би трябвало да отговори до 1 ноември, като за това се желае и утвърждение от Народното събрание. За това Стоянов сподели, че се работи и по вид периода за отговор да бъде преместен до 15 декември.
Стоянов сигнализира, че има закъснение на разкриване на сметка във Федералната банка на Съединени американски щати и по този начин платените към 2.2 милиарда лв. за първите 8 изтребители F-16 към момента са в доверителния фонд. “Загубата от лихви e в порядъка на 10 млн. $ “, сподели той. Предните държавни управления са внесли оферти за ратификация на сходен контракт в Народно събрание, само че до такава не се е стигнала. Сега процедурата още веднъж ще бъде готова.
Стоянов удостовери, че изтребителната авиация е пред приземяване

“Следващите три-четири години съществува действителна заплаха да не можем да си носим бойното дежурство сами “, сподели той. Проблемът е, че поради пандемията има закъснение на доставката на F-16 oт Съединени американски щати, като първите машини се чакат през 2025 година България разчита за защита на въздушното пространство на МиГ-29, чийто запас изтича за следващ път и може да се наложи да бъдат приземени до година, защото не е допустимо да бъдат ремонтирани в Русия. МО води диалози с Полша за поддръжката им. Засега екипът на Стоянов се пробва да издейства ремонт на 6 мотори.

МО е изпратило писма за искане на информация дали може да ни бъдат предоставени самолети на лизинг. Събраната информация ще бъде показана на идващия парламент.

Падане на таваните на покупко-продажбите за въоръжение

Стоянов ще инициира законови промени на рестриктивните мерки при сключването на покупко-продажби за въоръжение, въведени в Закона за защитата през 2010 и изискващи покупко-продажби по “придобиване и/или рационализация на въоръжение, техника и съоръжение “ над 50 млн. лв. да минават през Министерския съвет, а тези над 100 млн. лв. през Народното събрание.

“Само за последната година инфлацията е 17%, това лимитира опциите за внасяне на капиталови планове. Тези прагове би трябвало да бъдат осъвременени, да не кажа и да бъдат отстранени. Куриозът е,че министърът на защитата може да позволява финансови средства за инфраструктура без ограничавания, само че за въоръжение – до 50 млн. лв.. Това не е редно “, сподели Стоянов през днешния ден. " Не знам в друго министерство да има сходни ограничавания ", добави той.

Бронирани машини 

Стоянов разгласи планът за придобиването на бронирани машини за Сухопътните войски за главен. Проектът бе блокиран в края на последния кабинет на Борисов, защото двете предложения стигнали до край - на финландската компания " Patria " и мултинационалната " General Dynamics ", надвишават тавана на плана от близо 1.5 милиарда лв.. Той заприказва за нов конкурс. 

Екип с връзка в Има Такъв Народ

Преди станае част от администрацията на президента Румен Радев, Стоянов беше военачалник от Военновъздушни сили. В екипа му има двама зам.-министри Теодора Генчовска (ИТН) и Катерина Граматикова, която за последно бе шеф на политическия кабинет министъра на районното развиване от квотата на Има Такъв Народ Гроздан Караджов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР